Cuma, Şubat 01, 2008

Asef #2: Mandalina Soslu Zencefilli Kremalı Tart

Katılan : Feyhan Sonmez

URL : Leziztarifler.blogspot.com


Malzemeler

Tart Hamuru
İçin

  • 1/2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 125 gr tereyağı
  • 1 yumurta sarısı


Zencefilli Krema
İçin

  • 25 gr taze zencefil
  • 1/2 lt süt
  • 75 gr toz şeker
  • 4 yumurta sarısı
  • 35 gr un
  • 35 gr buğday nişastası
  • 25 gr tereyağı
  • 1 tutam tuz


Mandalina Sos
İçin

  • 4 mandalinanın içi, ben kokusu muhteşem olduğu için clementine türünü kullandım
  • 3 çorba kaşığı toz şeker


Tart Hamurunun Hazırlanışı
Fırını önceden 190C’de ısıtın.
Mutfak robotunda unu, şekeri ve tuzu karıştırın.
Küp küp kestiğiniz soğuk tereyağı ekleyip minik bezelye büyüklüğünde parçalar haline gelene kadar karıştırın. Yumurta sarısını ekleyin ve biraz daha karıştırın. Bir parşömen kağıdının üzerine hamuru döküp yuvarlak bir top hale getirin. Üzerine bastırarak biraz düzledikten sonra paketleyip hava geçirmeyen bir buzdolabı poşetine koyun ve buzdolabında en az 1 saat dinlendirin.

Ben küçük tart kalıplarımı kullandım, siz isterseniz, tek 23 cm lik bir kalıpda kullanabilirsiniz. Kullanacağınız kalıbı veya kalıpları yağlayın ve hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, her bir kalıbın ortasına koyarak parmaklarınızla hızlı bir şekilde, kalıbın kenarlarına ve tabanına eşit şekilde yayın. Aluminyum bir folyoyu ya da parşömen kağıdı tart hamurunun üzerine serip nohutları tepesine yerleştirin ve fırına verin. Bu şekilde 25 dakika pişirdikten sonra nohutları ve folyoyu kaldırıp 8 dakika daha pişirin. Fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.

Zencefili soyarak, küçük dilimlere bölün ve sütün içine ekleyerek kaynat
ın. Zencefilin aromasının süte geçmesi için takribi 5 dk. kadar kısık-orta arası ateşte kaynaması gerekmektedir. Unu ve nişastası eleyerek karıştırın. Derin bir kapta yumurta sarıları ve şekeri, mikserle kabaran kadar çırpın. Yavaş yavaş, unu ilave edin ve karıştırmaya devam edin.

S
ıcak sütün yarısını yavaş yavaş yumurtalı karışıma ekleyin ve köpük köpük olana kadar çırpmaya devam edin.
Bu
şekilde devam ederek, geri kalanını da ekleyin ve karışımı dibi kalın bir tencereye alarak kısık ateşte, karıştıra karıştıra pişirmeye devam edin. Karışım koyulaşınca, ateşten indirin ve üzerini bir kaşıkla düzleyerek, tereyağını sürün ve ılınıncaya kadar mikser ile çırpın. Soğuyunca içinden zencefil parçalarını alın.

Mandalina Sosun Hazırlanışı

Mandalinalar
ı şekerle beraber bir tencereye koyup, suyunu çekene kadar kaynatın.
El blender
ı ile çekerek, püre haline getirin.

Tart
ın Hazırlanışı

Tart hamurlar
ının içine gerektiği kadar zencefilli kremadan doldurup, üzerlerine birer tatlı kaşığı mandalina
sos konur ve file
şanfıstık ile süslenir.

Afiyet olsun..:)

1 Comment:

elif neslihan said...

ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar yalnız benim ufak bir eleştirim olacak o da bizim Antep fıstığına şam fıstığı demeniz.başarılar dilerim