Pazartesi, Ocak 07, 2008

Asef #1 : PİNCİRTA

Katılan : Ayşe Yaman

URL : ayseyaman.blogspot.com/

Sevgili Alev'in düzenlediği Ayın Şefi etkinliğine Pincirta ve Höşbiye hazırladım. :)

Kuru incir, pirinç ve lavantayı biraraya getirmeye çalışırken tek tarif ile iki farklı sunum ortaya çıktı. (Benim favorim kesinlikle yukarıdaki Pincirta.)

Bu etkinliğin çok yararlı bir etkinlik olduğunu düşünüyorum ama umarım bir daha malzeme sıkıntısı çekmem. Çünkü lavantayı bulmam çok zor olmuştu, nerdeyse dolabımda duran nikah şekeri niyetine dağıtılan Lavanta kokulu yıllanmış torbayı açacak içinden ne çıkarsa onu kullanacaktım, neyseki malzemeleri sonunda bir Gurme shopdan tamamlayabildim.:)

Bu güzel etkinliği başlattığı için, yeni ve değişik lezzetlerle tanışmamıza olanak sağladığı için Alev'e teşekkürler....Gelelim uydurma tariflerime...


Pincirta ve Höşbiye için öncelikle hazırlanması gereken tarifler:

1. Pandispanya Kek Tarifi:

Çoğunlukla pastalarımda kullandığım pandispanya tarifine 1 dolu tatlı kaşığı kadar lavanta ilave ettim. Siz herhangi bir tarifinize lavanta ekleyerekte hoş kokulu kekler hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:

  • Yarım + çeyrek bardak şeker (kap ~185 gr)
  • Yarım + çeyrek bardak kek unu (kap ~ 90 gr)
  • 4 yumurta oda sıcaklığında, beyazları sarıları ayrılmış
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş Lavanta

Hazırlanışı:

20 cm lik kelepçeli kalıp yağlanıp, unlanır.

Fırın ayarı 180 derece. Fırının içine ısıya dayanıklı küçük bir kapta su koyunuz. Buhar oluşması için.

1. Geniş bir kapta, yarım bardak şeker ve yumurta sarıları açık sarı renk elde edinceye kadar mikser ile iyice çırpılır. Sonra içine vanilya da eklenir.

2. Başka bir kapta yumurta beyazı kar gibi köpük oluncaya kadar mikser ile çırpılır. Daha sonra içine yavaşça çeyrek su bardağı şeker serpilir, çırpmaya devam edilir, sert köpük hazırlanır. Kap ters çevrildiği zaman köpük dökülmemelidir. (aşırı çırpmaktan kaçının, yumurta beyazları kuruyabilir)

3. Daha sonra yumurta sarısına, elenmiş un ve yumurta beyazı çok yavaş bir şekilde 3 parti halinde spatula yardımı ile karıştırılır. Amaç köpüklere zarar vermeden hafifçe karıştırmaktır. Önce yumurta beyazının 1\3 ü, sonra unun 1\3 ü karıştırılır. Elinizdeki malzemeler bitinceye kadar sırasıyla yavaşça bu karıştırma işlemine devam edilir. En son Lavanta eklenir. Kek hamuru kalıba dökülür.

4. Önceden 180 derece sıcaklığa getirilmiş fırında 25-30 dk pişirilir. Batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar.

5. Kek fırından çıkınca kenarlarından ince bir bıçakla hafifçe geçirilir, keke zarar vermeden kelepçesi açılıp, varsa evinizde soğuma teline ters çevirilir bekletilir. Soğuyunca ortadan ikiye bölünür.

2. Pirinç Unlu Muhallebi:
Pirinç unlu muhallebi, paketinin arkasında yazdığı gibi;
  • yarım ölçü olmak üzere Pincirta truff için hazırlanır. Soğumaya bırakılır.
3. İncirli ve Cevizli Ezme:
Ezmeyi göz kararı hazırladım. Siz kendi damak tadınıza göre malzemelerle oynayabilirsiniz.
Eğer sadece Höşbiye hazırlayacaksanız daha çok ezmeye ihtiyacınız olacaktır.
  • 6-7 adet kuru incir
  • 1 su bardağı ceviz
  • Süsleme için eksta ceviz

Hazırlanışı:
Öncelikle kuru incir robottan geçirilerek çok küçük parçalara ayrılır. Sonra ceviz çekilir ve birbirlerine iyice karıştırılıp, top haline getirilir.

* Süsleme için eksta ceviz


PİNCİRTA TARİFİ (pirinç unlu, incirli, lavantalı truff :)

Yukarıda ayrı ayrı hazırlayacağınız tüm tarifleri geniş cam bir kasede birbirine iyice karıştırın.

Öncelikle keki elinizle ufalayın, içine soğutulmuş muhallebiyi dökün ve incir ezme ile güzelce karıştırın. Sonra bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi günü kıvama gelen harçı, küçük toplar halinde elinizle yuvarlayarak trufflar yapıp, cevize bulayın..

Herkese mutlu haftalar

sevgilerle

0 Comments: