Pazartesi, Ocak 07, 2008

Asef #1 : LAVANTA SOSLU KURU İNCİRLİ KURABİYE

Katılan : Gaye Demir

Şehir : Eskişehir

URL : pastasaati.blogspot.com




Hamuru için:

  • 1,5 çay bardağı süzme yoğurt
  • 125 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı un
  • ½ su bardağı pirinç unu
  • Bir tutam tuz

İç harcı için:

  • 1 su bardağı yıkanmış, küçük küçük doğranmış kuru incir
  • 2 avuç ceviz (çok fazla dövülmemiş)
  • 1 avuç yıkanmış kuru üzüm
  • 1,5 çay bardağı su
  • ½ çay bardağı üzüm pekmezi

Sos için:

  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1,5 su bardağı su
  • ½ lt. süt
  • ½ su bardağı toz şeker
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı nişasta
  • 1 çay kaşığı kuru lavanta

Yapılışı:

Kurabiye :

Süzme yoğurt ve tereyağını krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpın. Pirinç unu ve unu eleyip tuz ekleyerek bu karışıma ilave edin. Yumuşak bir hamur yapıp, streçleyerek buzdolabında 1 saat dinlendirin.

Fırını 175 dereceye ayarlayın. Dinlenen hamuru merdaneyle açın ve yuvarlak kurabiye kalıbı ya da bir bardak yardımı ile kesin. Soğumuş kuru incirli harçtan bir tatlı kaşığı kadar koyun. (Benim kullandığım kalıp biraz büyük olduğu için, ben bir tatlı kaşığı kullandım. Kalıbınıza göre iç harç miktarını ayarlayabilirsiniz.) Hamuru karşılıklı birleştirerek kurabiyeleri oluşturun ve yağlı kağıt döşediğiniz tepsiye dizin. 25 dakika kadar ya da kurabiyelerin kenarları hafifçe kızarana kadar pişirin. Pişen kurabiyeleri tel ızgaraya alarak soğumaya bırakın.

İç Harcı:

Diğer tarafta, doğranmış kuru incir ve kuru üzüme, su ve pekmez ekleyerek bir taşım kaynatın. Altını kısarak suyunu çekene ve incir ve üzümler iyice yumuşana kadar pişirin. Pişen bu karışımı blender yardımı ile biraz ezin fakat çok fazla olmamasına dikkat edin. Bu karışıma cevizi de koyarak soğumaya bırakın.

Lavantalı sos:

Bir tülbent parçasından küçük bir torba hazırlayıp içine, yıkadığınız lavantayı doldurun ve ağzını bağlayın.

Küçük bir tencerede pirinci su ile iyice haşlayın. Suyunu çekince blenderdan geçirin. Ezilmiş pirinçleri, süt ve şekerle kaynatın. Kaynarken içine hazırladığınız lavanta torbasını atın. Nişastayı çok az su ile ıslatın ve tencereden aldığınız bir kepçe pirinçli süt ile ılıştırın. Bu karışımı dikkatle tencereye ekleyin. Ara sıra karıştırarak 20 dakika kadar kaynatın. Lavanta torbasını tencereden çikarın. (Ben yoğun bir lavanta kokusu istemediğim için 10. dakikada lavantayı tencereden aldım.)

Soğuyan kurabiyelerin üzerine dökerek servis yapın. Afiyet olsun!


0 Comments: