Pazartesi, Ocak 07, 2008

Asef #1 : İNCİR SOSLU LAVANTALI TATLI

Katılan: Nilay

Sehir :
Izmir

URL : cafesardunya.blogspot.com


Malzemeler :

  • 2 su bardağı süt
  • 1/3 su bardağı pirinç
  • 3/4 su bardağı tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı lavanta
  • 1 su bardağı su
  • 4 çorba kaşığı pirinç unu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

sos için ;

  • 3 adet kuru incir
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1/2 Türk kahvesi fincanı su

Yapılışı :

Pirinci 1 su bardağı suda haşlıyoruz. Sütün 1 çaybardağı kadarını bir cezveye ayırdıktan sonra kalanını bir tencereye alıp ;haşladığımız pirinç ve şekeri ilave ederek kısık ateşte pişiriyoruz. Cezveye ayırdığımız süte lavanta ekleyerek kaynatıp ocaktan alıyoruz. 10 dakika kadar beklettikten sonra lavantalı sütü süzüp kaynamakta olan tencereye ilave ediyoruz. Ocaktan alıp tereyağını ilave ederek iyice karıştırıyoruz. Su ile ıslattığımız kalıba döküp ,soğuduktan sonra buzdolabına koyuyoruz.

İncirleri ortadan kesip bıçak yardımıyla iç kısımlarını sıyırıyoruz. Kabuklarını kullanmayacağız... İncir çekirdeklerini bir kaba alıp üzerine su ilave ettikten sonra ocağa koyuyoruz. Orta ateşte kaynatıp kaşıkla çekirdekleri ezerek homojen bir karışım olmasını sağlıyoruz. Ardından şekeri ekleyerek kaynatmaya devam ediyoruz. Şeker yanmamalı... Yanarsa incirin kokusunu ve tatıdını kaybederiz... Kıvamında ocaktan alıp sosu soğuması için bir kenara alıyoruz. 6-7 saat sonra tatlıyı buzdolabından alıp servis tabağına çıkarıyoruz. Üzerine incir sosu döküp servis yapıyoruz.

Afiyet olsun...


0 Comments: