Katılan : Betül Gültekin
Malzemeler
- 1/2 kg buğday
- 1 çay fincanı pirinç
- 200 gr kuru ceviz
- 200 gr kuru fasulye
- 100 gr fıstık
- 200 gr nohut
- 1 kg toz şeker
- 4 adet limon
- 200 gr fındık,ceviz
- 50 gr kuru incir
- Tadına tad katmak içinde lavanta
HAZIRLARKEN
- Pirinç ve buğdayı ayıklanıp yıkayın. Tencereye koyup, üzerini üç-dört parmak aşacak kadar su ilave edin, tencerenin kapağını kapatmadan, ateşe koyun. Kanştırarak beş dakika pişirip, ateşten alın. Üzerine de sıkıca bir bez örtüp sıcak bir yerde, bir gece bekletin.
- Nohut ve fasulyeleri de yumuşayıncaya dek haşlayın. Bekleyip kabarmış olan pirinç ve buğdayları biraz sıcak su ilavesiyle ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın.
- Dibinin tutmamasına özen gösterin, sürekli tahta bir kaşıkla karıştırın. Bir süre sonra altını biraz kısıp, kabuklan soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın. Ağır ateşte pişmeye devam ederken, karıştıra karıştıra bir kg şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları da rendelenip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın.
- Son olarak, arzunuza göre ateşten almadan bir fincan gül suyunu ilave edebilirsiniz. Soğumadan kaselere koyup kaldırın. Fındık ve cevizi kavrup çekin, biraz fıstığını kavurun, kuru inciri de ayıklanıp hafifçe çevrin. Bunları ayrı ayrı kaplarla, servis yaparken aşurenin üzerine serpmek için sunabilirsiniz. Ayrıca aşurenin içine kuru bakla, incir, kayısı, kestane gibi malzemeler de koyabilirsiniz ve en sonunda da lavantanızı aşurenize ilave edin...
AFİYET BOL ŞEKER OLSUN
0 Comments:
Post a Comment