Pazar, Mart 02, 2008

Armutlu Cikolatasoslu İrmik Tatlısı


Katilan: Begüm Iyigün
Yer: Isvicre
Gerekli Malzemeler:
  • 1/2 litre süt
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 4 yemek kaşığı badem tozu
  • 6 yemek kaşığı irmik
  • bir kac damla acıbadem aroması
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 yumurtanın beyazı
Armutlu sos icin:
  • 1/2 kg armut
  • 50 ml elmasuyu
  • 1 limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı tozşeker
  • dövülmüş chili (yada chili tozu)
Cikolatalı sos icin:
  • 100 ml krema
  • 50 gr bitter cikolata
  • 1 paket vanilyaşekeri
  • 1 yemek kaşığı tozşeker
  1. Süte şeker, bademtozu, irmik, bir kac damla acıbadem aroması ilave ediyoruz ve karıştırarak orta ateşte pişiriyoruz. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıyoruz.
  2. Yumurtanın sarısını cırpıyoruz, biraz muhallebiden ilave edip yumurtayı ılıtıyoruz ve sıcak muhallebiye ilave edip iyice karıştırıyoruz.
  3. Yumurtanın beyazını katılaşıncaya kadar cırpıyoruz ve dikkatlice muhallebiye yediriyoruz.
  4. Kalıblarımızı (6'lı silikon kalıbı kullandım) soğuk suyla yıkıyoruz ve irmik tatlımızı kalıblarımıza paylaştırıyoruz (5 adet). Buzdolabına koyuyoruz.
  5. Armutları soyup, uznunlamasına dörde bölüyoruz, cekirdeklerini cıkarıyoruz ve ince dilimlere kesiyoruz. Şekerli elma- / limonsuyunda orta ateşte armutları yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Chili'yle tatlandırıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.
  6. Kremayı şeker ve vanilyaşekeri ile kaynatıyoruz, ocaktan alıyoruz. Cikolatayı kücük kücük kırıp kremaya ilave edip iyice karıştırıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.
  7. Tabağımızın ortasına cikolata sosundan döküyoruz, üzerine irmiktatlısını yerleştiriyoruz ve kenarlarını armutlarla süslüyoruz. Armutun sosunu armutların üzerine gezdiriyoruz.

Afiyet olsun...

0 Comments: